TVGreen • FloraView • FaunaFlash • FaunaFlyer • CountryCaper • MiniDocs • TimeMachine • StockShots

damhert

Fauna Flash: het damhert * cervus dama

     

 
     

Het damhert is groter dan een ree en kleiner dan een edelhert. Zijn vacht heeft veel kleurvarianten, van roodbruin tot zwart of gevlekt. De buik is meestal geelwit. Daarnaast heeft het damhert een zomervacht en wintervacht die qua kleur van elkaar verschillen.
Het damhertmannetje draagt een gewei, een schoffelgewei waarbij de einden van de takken met elkaar verbonden zijn door platen. Het gewei wordt ieder jaar in april of mei afgeworpen en groeit daarna weer aan.
Damherten leven in roedels. De volwassen mannetjes (herten) leven apart van de vrouwtjes (hinden) met hun nakomelingen. Een hindenroedel wordt geleid door een dominant vrouwtje. Jonge mannetjes trekken naar de vrijgezellenroedels als ze twintig maanden oud zijn.
Alleen in de
bronsttijd komen de herten en hinden bij elkaar. De bronsttijd valt in de tweede helft van oktober en duurt tot in november.
In Nederland zie je het damhert vooral in hertenkampen en op kinderboerderijen. Uit parken ontsnapte damherten leven op de Veluwe en in de duinen. Damherten zijn van nature dagdieren, maar door de jacht en in verstoorde gebieden zijn ze meer schemerdieren. In de ochtend- of avondschemering maak je dan ook de meeste kans om een damhert in het wild te zien.

  
 

Fauna View ◊ Greenfields ◊ TVGreen ◊ Stock Shot ◊ Short & Sweet ◊ zijn labels van Fauna Film B.V.

contact Follow TVGreen on Twitter Subscribe to me on YouTube